torstai 12. toukokuuta 2016

Aamukampa kesälomaan

Jos työvuoroja on jäljellä enää 19 kappaletta, saako jo tehdä aamukamman? Kesäkuun alussa koittaa kesäloma, josta jäänkin sitten sujuvasti suoraan äippälomalle. Hurjaa! Laskettuun aikaan on nyt kolme kuukautta. Toisaalta tuntuu, että raskaus on jo pitkällä, toisaalta taas, että elokuulle on vielä hirvittävän pitkä aika.

Perhevalmennus alkoi viime viikolla. Täällä meidän kaupungissamme on laajennettu valmennus, joka käsittää neljä tapaamista ennen synnytystä ja kuusi vauvan syntymän jälkeen. Alku ei ollut lupaava, sillä kaikenlaisten tutustumisleikkien vihaajana olin jo valmis juoksemaan karkuun, kun tapaaminen alkoi hassunhauskalla tutustumistehtävällä. Mutta ihan hyödyllistähän se lopulta oli, tavata kanssaodottajia ja pohtia tulevaan vanhemmuuteen liittyviä elämänmuutoksia.

Lääkärissä tuli piipahdettua ylimääräisellä käynnillä, sillä kävellessä ilmenevä vatsan pistoskipu on ollut lisääntymään päin. Kasvukipuja, liitoskipuja, mitä lie, mutta kohdunsuu oli tukevasti kiinni ja normaalin pituinen. Hieman pehmennyt, mutta tässä vaiheessa saakin kuulemma olla. Kohtu kasvaa normaalivauhtia. Vaikka ruokavalio on ihan normaali (toki liikunta kipujen takia huomattavasti vähäisempää), painoa oli taas tullut reippaat puoli kiloa viikkoa kohden. Lähtöpainoon nähden nyt jo, kröhöm, +13 kiloa. Mutta minkäs teet! Äidilleni kertyi aikanaan raskauden aikana 22 kiloa, ja uskon saavuttavani samat lukemat. Lohdullista on, että äitini oli pian synnytyksen jälkeen aivan yhtä hoikka kuin ennen raskauttakin, joten odotan kilojen myös karisevan suhteellisen helposti.

Vaunut odottelevat liikkeessä noutajaansa, kunhan työkiireiltä ehdittäisiin sinne aukioloaikoina. Turvakaukalo, sitteri ja äitiyspakkaus on jemmattu vauvan huoneen vaatekomeroon. Vaikka tässä vaiheessa on kai jo ihan luonnollista ja järkevää tehdä hankintoja, valmistautuminen silti jotenkin hirvittää. Raskaus tuntuu toisaalta niin todelliselta, mutta toisaalta taas täysin absurdilta edelleen: tuleeko meille tosiaan vauva? Yhä edelleen tykkään lisätä raskausonnitteluiden vastauskiitoksiin toteamuksen toivottavasti kaikki menee hyvin. Pelko ja huoli, niistä tuskin pääsee raskauden aikana eroon, ja vauvan syntymän jälkeen ne varmaankin tulevat vielä triplaantumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti