maanantai 25. tammikuuta 2016

Sydämen tykytyksiä

Aika kuluu vauhdilla! Hyvä niin, koska kovasti odotan, että 12 viikkoa tulee täyteen ja nt-ultrassa kaikki on hyvin. Vaan eipä maltettu odotella sinne saakka... Mies osti kotidopplerin, ja testattiin sitä viime viikolla. Oliskohan ollut 9+4, kun laitetta ekan kerran testailtiin, eikä kyllä saatu mitää ääniä kuuluviin nivussuonten suhtautteluja lukuunottamatta. Siitä (vaikka tiesin, ettei noilla viikoilla vielä välttämättä kuulukaan kuulua mitään), ja muustakin hermoilusta johtuen varasin ajan Jussi Savonlahden vastaanotolle. Ja voi, kyllä kannatti!

Tarkoitus oli vaan nopsasti tsekata, että kaikki on hyvin, sydän sykkii ja niin edelleen. Mutta 10+0 olikin aika otollinen aika ultralle, joka kesti kaikkiaan puolisen tuntia ja Savonlahden huippulaitteilla saatiin näkyviin vaikka mitä! No syke tietysti kuului ihan reippaana, mutta lisäksi saatiin mitattua jo nyt normaali (ainakin toistaiseksi...) niskaturvotus. Lääkäri paikansai myös kaikki raajat, sormet, aivopuoliskot, sydämen... Ihan huikeeta, miten tarkkaa kuvaa noilla moderneilla laitteilla saa! Mukaan saatiin pyytämättä dvd, jossa on koko ultra videoituna, ja lisäksi tietty paperiversio olennaisimmista kohdista. Tasan satasen kustannus moisesta huvista tuntui varsin pieneltä sen loppupäivän hymyilyn rinnalla! Ei suotta kehuta Savonlahtea mammapalstoilla.


Ja kuinkas kävikään, pari päivää sitten koitin kotidoppleria uudestaan, ja sieltähän paikantui oikein selkeä, tiheä syke!

Vointi on ollut ihan kohtuullinen. Väsymys on ehkä aavistuksen helpottanut. Jalkoja pakottaa hirveästi, ja yleisesti turvottaa kamalasti. Vatsa pömpöttää, ja tissit tuntuvat kasvavan kasvamistaan. Mutta mieli on hyvä! Viralliseen nt-ultraan on vielä vähän alle pari viikkoa, ja silloin on sitten tuo maaginen 12 viikkoa täynnä.

Viime päivät olen pohtinut influenssarokotetta. Ottaako vai eikö ottaa? Jos olisin ajatellut ajoissa, olisin tietysti ottanut sen jo syksyllä ennen raskautumista. Nyt arveluttaa ottaa sitä varsinkin näin alkuraskaudesta, kun kaikki riskit ovat suurimmillaan. Neuvolasta ei oikein sanottu juuta eikä jaata, ei suositella eikä olla suosittelematta, vaan "jokainen äiti itse päättää". Yleiset (kansanterveyslaitoksen) ohjeet heillekin on, että raskaana oleville rokotetta suositellaan. Haittavaikutuksia ei pitäisi olla, mutta... Neuvolatädin havaintojen mukaan noin puolet äideistä on rokotteet ottanut, puolet jättänyt ottamatta. Yleensähän en ole mitenkään rokotevastainen, mutta pyrin välttämään kaikkea turhaa lääkkeellistä altistusta ainakin nyt alkuraskauden aikana, joten pitänee tarkasti pohtia tämäkin asia. Maaliskuussa influenssakausi alkaa kuulemma usein olla ohi, joten pärjäisiköhän sinne saakka tehokkaalla käsihygienialla...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti